Dry needling – kuivaneulaus

dry needling Dry needling eli kuivaneulaus on länsimainen hoitomuoto, mikä tehdään akupunktioneuloilla. Hoito ei kuitenkaan ole akupunktiohoitoa. Suomessa kyseinen hoitomuoto on melko uusi, vaikka maailmalla sitä on tehty jo vuosikymmenitä. Siitä onkin tullut hyväksytty ja toimiva kivunhoitomuoto.

Dry needling-hoidossa neuloilla käsitellään suoraan trigger-pisteitä, jotka ovat lääketieteessä tunnettuja ja yleisiä myofaskiaalisten (lihas-sidekudosperäisten) kipujen aiheuttajia. Trigger-pisteet ovat herkistyneitä lihaksen osia, joissa osa lihassyistä ovat jatkuvassa lihassupistuksessa. Pisteet tuntuvat kireinä ja arkoina lihasjuosteina tai pisteinä lihaksessa. Niihin saattaa liittyä lihasheijasteita, jotka ovat kauempana varsinaisesta aiheuttajasta. Pisteiden käsittely parantaa kudoksen hapetusta, vähentää tulehdusta, parantaa verenkiertoa ja vähentää paikallista lihasjännitystä. Dry needling-hoidolla vaikutetaan tarkasti kipualueeseen, vaikka se olisi syvälläkin lihaksessa. Lähes kaikilla ( n. 85 %:lla) pitkäaikaista kipua sairastavilla on myös myofaskiaalinen kipuoireisto.

Dry needling hoito sai alkunsa kiinisissä tutkimuksissa, joissa hoidettiin trigger-pisteitä injektioilla. Ajan myötä havaittiin, että varsinainen vaikutus ei johtunut injektoitavasta aineesta vaan tarkasta neulan pistoksesta pisteeseen. Hoito saikin nimensä siitä, että neulalla ei injektoida mitään kehon sisään.

trigger pointsAkupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja ne ovat pääsääntöisesti  0,15 mm – 0,35 mm ja pituudeltaan 25 mm -75 mm välillä. Tyypillinen ompeluneula on n. kolme kertaa paksumpi (1 mm). Neulat ovat aina steriilejä, yksittäispakattuja. Neulaa käytetään vain kerran, jonka jälkeen se aina hävitetään.

trigger

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *